De meesten van mijn klanten komen al jaren trouw bij mij voor hun maandelijkse Brazilian wax behandeling. Sommigen komen voor hun allereerste Brazilian wax behandeling, en weer anderen komen omdat ze getipt zijn en graag ook een keer een behandeling bij mij willen proberen. Vaak komen de klanten uit de laatste groep bij mij terecht omdat ze bij een Brazilian wax behandeling elders in Nederland of in het buitenland (Ja, hoor! ..klanten over de hele wereld weten mij te vinden! ) een nare ervaring hebben meegemaakt. Iedere vrouw die bij mij komt voor een behandeling heeft haar eigen uniek verhaal. Echter, vandaag wil ik het hebben over een van de vele horror-verhalen die ik van klanten heb gehoord. Én ik geef je tips hoe je zelf zoiets kan voorkomen.
Ja, je kan herpes oplopen tijdens een wax behandeling
Een paar jaar geleden heeft een van mijn vaste klanten tijdens mijn vakantie haar Brazilian wax behandeling bij een andere salon laten uitvoeren. Kort daarna werd ze plotseling ziek. Ze had koorts en rond haar vagina had ze veel jeuk, roodheid, vochtige blaasjes en nog meer. Daarbij had ze ook nog last van vaginale afscheiding.
Na een medisch onderzoek kwam ze erachter dat ze herpes had opgelopen, een zeer besmettelijk ziekte. Aangezien ze seksueel nog niet actief was had ze al gauw het vermoeden dat ze tijdens de waxbehandeling bij die andere salon besmet is geraakt. Want behalve de dame die de behandeling had uitgevoerd had er niemand anders 'aan haar gezeten'.
Ze vertelde mij dat de dame geen handschoenen droeg tijdens de behandeling en daarbij ook nog één en dezelfde spatel gebruikte. De hele procedure van de behandeling vond ze heel anders dan wat ze bij mij gewend was.
Helaas kon ze haar vermoeden niet bewijzen omdat het haar woord tegen die van de waxer was. Ze kon de salon daarom ook niet aansprakelijk stellen. En verder had ze geen keus dan zich bij de situatie neer te leggen en verder te gaan met haar leven.
Immers, ik ben geen arts
Na het horen van haar verhaal vond ik het ook zeer aanneemelijk dat ze de infectie bij de wax behandeling is opgelopen. Echter, het is niet aan mij om daar dan verder op in te gaan, vermoedens te bevestigen of er conclusies uit te trekken. Immers, ik ben geen arts. En daarbij vind ik het niet professioneel en ook niet netjes om mij uit te laten over andermans werk.
Tijdens mijn opleiding tot Waxpert in Brazilië heb ik veel geleerd over ziekteverschijnselen en over het risico op het ontstaan van infecties en infectieziektes. Uit nieuwsgierigheid heb ik ook nog veel kennis over de menselijke huid opgedaan.
Maar stiekem luister ik altijd wel met veel interesse naar dit soort verhalen. Zodat ik als professioneel Waxpert altijd scherp blijf en mijzelf kan behoeden om ooit een zelfde fout te maken.
Toen ze eenmaal haar verhaal verteld had en ik mijn sympathie had getoond heb ik haar advies gegeven over he ze in het vervolg dit soort nare ervaringen kan proberen te voorkomen.
Wat je kan doen om te voorkomen dat jou dit gebeurt
Naar aanleiding van o.a. dit verhaal en vele anderen heb ik hieronder de 5 belangrijkste hygiëne tips omschreven die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste waxing salon. Vind je dat ik nog een belangrijk punt mis? Laat me dat dan weten in de comments onderaan.
1. 🤩 Hoe is het gesteld met de algemene hygiëne in de salon?
De algemene hygiëne in een salon kan een indicatie zijn voor hoe hygiënisch de behandelingen worden uitgevoerd. Een schone salon is nog niet altijd een garantie voor een hygiënisch wax behandeling. Een vieze salon daarentegen is wél vaak een teken dat men hygiëne niet belangrijk (genoeg) vindt.
Punten waar je op kunt letten:
- Ruikt het fris in de salon of ruikt het muf en bedompt?
- Hoe schoon is de vloer? Zijn er normale gebruikssporen die in de loop van een dag kunnen ontstaan of ziet de vloer er uit alsof die al dagen niet is schoongemaakt.
- Neem een kijkje in het toilet, ik vind vaak de toiletruimte een goede indicatie voor hoe belangrijk hygiëne is voor een salon.
- Kijk in de behandelkamer even naar de trolly, de harsverwarmers en andere gebruikte instrumenten. Zien die er schoon uit of ligt er overal hars, haartjes en gebruikte producten of materialen?
2. 🤢 Wordt er gewerkt met hergebruikte hars ?
Het lijkt absurd maar hergebruik van hars komt vaker voor dan je denkt. Om kosten te besparen hergebruiken veel schoonheidssalons hun hars. De gebruikte hars wordt gedurende de dag apart verzameld. Om dan eens in de zoveel tijd opnieuw verwarmd te worden zodat de hars weer vloeibaar wordt. Daarna wordt de hars gezeefd om het haar er uit te verwijderen. Dat proces wordt dan net zo vaak herhaald totdat de hars helemaal niet meer bruikbaar is.
In sommige landen, zoals Brazilië, zijn deze praktijken bij wet verboden. In het overgrote deel van de andere landen is hier geen wetgeving voor.
Wat kunnen indicaties zijn dat hars hergebruikt wordt:
- Drijven er haartjes in de hars? Kijk in de harsverwarmer, vaak lukt het niet om al het haar er uit te zeven.
- Let op de prullenbak. Wordt de hars apart 'weggegooid' ? Dan is er een goede kans dat de hars hergebruikt wordt.
- Breekt de hars bij het verwijderen steeds af? Komt de hars niet als één geheel los?
- Heeft de (natuurlijke) hars een lichte kleur of is de hars erg donker?
- Lijkt de hars minder elastisch of duurt het langer dan je zou verwachten voordat de hars stolt?
3. Gebruikt de behandelaar wegwerp handschoenen, een 😷 en een haarnet tijdens de behandeling?
Ik hoor regelmatig van klanten van over de hele wereld dat het helaas nog regelmatig voorkomt dat ze behandeld zijn door iemand die geen wegwerphandschoenen droeg. Loop geen onnodig risico en laat je alléén waxen door een behandelaar die tijdens de gehele behandeling wegwerphandschoenen, een mondmasker en het liefst ook nog een haarnet draagt. Als de behandelaar je probeert te overtuigen dat het niet nodig is dan zou ik meteen afzien van de behandeling en naar een andere salon op zoek gaan.
4. Hoe wordt de hars op het lichaam aangebracht?
Er zijn nog steeds veel salons die metalen harsspatels gebruiken. Dat is zeer onhygiënisch en een groot gezondheids risico. Immers de spatel komt in kontakt met de huid van de client waarna de spatel weer terug in de hars wordt gedipt. Diezelfde spatel wordt dan weer bij een volgende klant gebruikt waarbij vaak ook nog hars wordt aangebracht uit dezelfde harsverwarmer. Gelukkig stappen steeds meer professionele salons over op houten wegwerpspatels. Echter, soms door onwetendheid en vaak ook om kosten te besparen worden de houten wegwerpspatels niet juist gebruikt.
Het juiste proces is als volgt:
- De behandelaar pakt een ongebruikte houten spatel.
- Met de spatel wordt een hoeveelheid hars uit de harsverwarmer geschept.
- De hars wordt met de spatel op het te harsen deel van het lichaam aangebracht.
- De spatel wordt weggegooid en NIET weer in de harsverwarmer gedipt!
- De behandelaar pakt een nieuwe ongebruikte spatel.
Dit proces herhaalt zich totdat de behandelaar overgaat tot de nabehandeling. Indien je tijdens de behandeling opmerkt dat de behandelaar niet dit proces volgt, omdat deze de spatel opnieuw in de hars dipt, dan raad ik je aan om de behandeling niet verder te laten gaan. Immers, waarschijnlijk is de hars al besmet geraakt door double-dipping.
5. Wordt de behandeltafel na iedere behandeling verschoond?
Een behandeltafel dient na iedere waxbehandeling verschoond en gedesinfecteerd te worden. Daarbij maakt het niet uit of de salon papier, lakens, synthetische doeken of handdoeken gebruikt. Deze moeten steeds na elke behandeling vervangen worden. Als er niks op de behandeltafel gebruikt wordt dan dient de tafel gedesinfecteerd te worden.
Als je twijfelt of de behandeltafel verschoond is, vraag de behandelaar om dat alsnog te doen waar jij bij bent. Een echte professional zal daar altijd begrip voor opbrengen.
Onze vagina is onze beste vriendin
Tenslotte, mocht je ergens voor het eerst een behandeling boeken, of je hebt 'een noodgeval' en je kan niet bij je vaste salon terecht, of je bent op reis/vakantie en je loopt zonder referenties ergens naar binnen. Dan kun je altijd eerst voor de zekerheid een kleine behandeling (bijvoorbeeld voor oksels) boeken. Ziet de salon er verder mooi verzorgd en schoon uit? Is de behandelkamer op orde? Ervaar je de kleine behandeling als prettig, hygiënisch en veilig dan kun je alsnog een (Full) Brazilian Wax boeken.
Onze vagina is onze beste vriendin, en een goede vriendin dient goed behandeld te worden!
Laten we eerlijk zijn, Als er wat aan mankeert “down there” dan worden we daar niet vrolijk van, toch!?
Liefs,
Cristina 😘